Pikkelysömör


Bőrgyógyászati magánrendelésünkön a pikkelysömör kezelésére is van lehetőség!

A pikkelysömör, orvosi nyelven psoriasis, a bőrt, körmöket, nagyon ritkán nyálkahártyát érintő bőrbetegség. A bőrön foltszerű (plakk) fokozott elszarusodást mutató elváltozások jelennek meg az elszarusodó sejteket termelő hámsejtek gyorsabb osztódása következtében. Fontos hangsúlyozni, hogy a betegség nem fertőző és a beteg környezetére egyáltalán nem veszélyes.

A pikkelysömör a leggyakoribb bőrbetegség, előfordulási gyakorisága 2-3 %. Kialakulásában öröklött hajlam (poligénes öröklődés) mellett számos elősegítő, provokáló tényezőt ismerünk (a bőrt érő fizikai, kémiai traumák, fertőzések, kontakt allergiát okozó anyagok, stressz, alkoholizálás, egyes gyógyszerek, belső gyulladások, góc, stb.) Fontos jellemzője, hogy csak a bőrt és függelékeit, ritkábban az ízületeket betegíti meg.

A psoriasis ma még véglegesen nem gyógyítható, de tünet-mentesíthető. A tünetmentes időszak hossza változó, esetenként több év is lehet. Sokféle kezelési mód létezik.

A bőrgyógyász – értékelve a psoriasisos tüneteket, figyelembe véve a társbetegségeket, az életkort, a beteg nemét, és még több más szempontot is – választja meg a beteg számára legkedvezőbb, legeredményesebb kezelést. Kezelésében az utóbbi évek jelentős változást hoztak, és súlyos esetben speciális biológiai kezelésekre is van mód.