Hajhullások


Bőrgyógyászati magánrendelésünkön a hajhullások kezelésére is van lehetőség!

A fiziológiás, normális hajciklus eredményeképpen a hajas fejbőrön valamennyi haj 3-5 éven belül lecserélődik. A hajhullás folyamatos, naponta 50-100 hajszál hullik ki. Ez még normális hajhullásnak tekinthető.

A hajhullás lehet diffúz és foltos, maradandó és átmeneti. A hajhullás olyan mértékű is lehet, hogy megváltoztatja a páciens külső megjelenését, életminőség romlást és pszichés problémákat okozva ezzel, ezért különösen fontos, hogy tisztázzuk a hajhullás kiváltó okát. A hajhullás sokszor a kiváltó hatás után 3-4 hónappal jelentkezik és az ok megszűntetését követően 3-4 hónappal rendeződik a hajnövekedés.

A lehetséges kiváltó okok széles skálája ismert: súlyos lázas betegség, vérveszteség, műtéti beavatkozások, nagymértékű súlyvesztés, gyógyszeres kezelések, fogamzásgátlók szedése vagy abbahagyása, terhesség, szoptatás, emocionális stressz.

A hajhullás hátterében komoly belgyógyászati betegségek, pajzsmirigy betegség, policisztás ovárium szindróma (PCO), egyéb hormonális változások, máj- és vesebetegségek is állhatnak. A hajhullást fenntarthatja valamilyen gyulladásos góc, rossz mandula vagy fog, vas és cinkhiány, egyéb ásványi anyagok hiánya is.

Fontos, hogy sok esetben első tünetként jelentkezik a hajhullás, és ez hívja fel a figyelmet a háttérben álló betegségre. Ezért fontos, hogy a hajhullás okát kell kideríteni, ezt kell megszüntetni. A kezelés során helyileg gyulladáscsökkentő és vérkeringés fokozó helyi ecsetelők, belsőleg hajnövekedést serkentő vitaminok adhatóak.

A hajhullás leggyakoribb formája a nőknél és férfiaknál egyaránt előforduló androgén típusú hajhullás, ami a hormonális működéstől függ. Ez mindenkit érint az élet folyamán, csak a hajhullás jelentkezésének időpontja és mértéke között van egyéni különbség, vagyis az öröklött hajlam jelentősen befolyásolja a kialakulását.

A férfiak esetében az androgén típusú hajhullás tüneti kezelésével lassítani lehet a hajhullás folyamatát.

A nőket a hajhullás ez a formája elsősorban a változó kor után érinti, mivel ilyenkor az androgén hormonok hatása kifejezettebbé válik. Ha fiatal nőknél látjuk az androgén típusú hajhullást, javasolt a páciens endokrinológiai /hormonális kivizsgálása. Ha az androgén típusú hajhulláshoz, férfias típusú szőrnövekedés, akne, menstruációs rendellenesesség is társul, policisztás ovárium szindróma irányában kell vizsgálatokat indítani.

A nők androgén típusú hajhullását kezelhetjük antiandrogén hatású fogamzásgátlókkal, külső ecsetelőkkel, de kiegészítésként mezoterápiát is alkalmazhatunk.