Keloidos heg, hipertrófiás heg, Hegkorrekció


Ha bármely sérülés, műtéti beavatkozás után nem gyógyul ideálisan a heg, akkor többnyire hipertrófiás hegképződési zavar lép fel, vagy szerencsére sokkal ritkábban keloid, keloidos heg alakulhat ki a hegszövet gyógyulási zavara miatt.

A hipertrófiás heg a bőrrel szintben lévő, de szélesebb, vagy az eredeti hegvonalnál vastagabb heget jelent, mely azonban nem terjed túl az eredeti seb vonalán. Idővel megjelenése javulhat, keskenyedhet, puhulhat sokat.

Keloid esetében gyógyulásakor kóros hegburjánzás alakul ki a sebzés eredeti határain túlnövően. (Köznyelvben “vadhús”-nak, “vadhús kinövésnek” is nevezik)

Hogyan kezelhetők a hipertrófiás hegek és a keloidok?

Keloidos hegek jól kezelhetőek injekciós kezeléssel

A legfontosabb, hogy jól el tudjuk különíteni, hogy milyen sebgyógyulási zavarral állunk szemben. A korai gyógyulási idő, kb. 2-3 hónap eltelte után már általában látható, ha a heg gyógyulása zavart. Ilyenkor még feltétlenül külső kezelésben kell gondolkoznunk. Erre alkalmas krémek (pl. Contractubex), szilikon lapok, nyomásterápia használata javasolt. Általában fél-egy évet mindenképpen érdemes várnunk a heg végső formájának kialakulásáig, amíg biztos véleményt mondhatunk és a további kezelést is meghatározhatjuk.

Hipertrófiás hegek esetében legkorábban egy évvel a heg kialakulása után érdemes vállalkozni korrekciós műtétre. Ez az esetek többségében a heg kimetszését és feszülésmentes, atraumatikus sebzárást jelent. Annyiban különbözik ez a helyzet az eredeti műtéti körülményektől, hogy ilyenkor csak a heg kerül kezelésre, a már megnyugodott környezet jó esélyt biztosít az optimális gyógyuláshoz. Ha szükséges és lehetséges, ritkábban más megoldás is szóba jöhet, pl. un. “Z” plasztika elvégzése.

Keloidos hegek kezelésekor a műtéti megoldás ritkán, vagy soha nem jön szóba. Csak laza bőrrel rendelkező, feszülésnek kevésbé kitett testrészeken végzünk korrekciós műtétet, ilyenkor legtöbbször a műtét után besugárzással is kiegészítve. Feszülő területeken (pl. mellkas, váll) műtétet soha nem javasolunk, mert kimetszés után a keletkező heg szinte biztos, hogy keloidos lesz és valószínűleg nagyobb is, mint eredetileg volt. Ilyen területeken jó eredményt várhatunk az injekciós kezeléstől. Ez a hegbe történő szteroid tartalmú injekció befecskendezését jelenti, mely kezelést a javulástól függően többször is elvégezhetünk, kb. 4-6 hét, vagy akár ennél hosszabb szünettel. Az injekciózás kissé kellemetlen feszítő érzéssel jár. Hatására azonban a keloid megpuhul, a bőrrel szintbe kerül, elfehéredik és megszűnnek a szubjektív panaszok, mint a húzódás és a viszketés.