Ekcéma, atópiás dermatitis


Bőrgyógyászati magánrendelésünkön az atópiás ekcéma kezelésre is van lehetőség!

Az atópiás ekcéma kezelése nagy oda figyelést igényel, ami a szülő, a bőrgyógyász szakorvos, és a gyermek összehangolt együttműködését jelenti! Az atópiás ekcémás gyermekkel rendszeresen kell bőrgyógyászhoz menni, ezért nagyon fontos az orvosválasztás.

Az atópia öröklött készséget jelent allergiás reakciók kialakulására, ide tartozik az atópiás ekcéma, az asztma, az allergiás orrfolyás, az allergiás kötőhártya-gyulladás. Az atópiás tünetegyüttes kialakulására a lakosság 2-10 %-ának van hajlama, az öröklött hajlamon kívül azonban a környezeti tényezők is jelentősen befolyásolják a tünetek megjelenését.

Az iparvidékeken nagyobb az atópiás ekcémás betegek száma, mint a zöldövezetekben. Az utóbbi tíz évben, a kémiai, ipari ártalmak növekedésével megduplázodott az érintettek száma.

Az atópiás ekcémát az érzelmi stressz, pszichés tényezők is befolyásolják. Elsősorban a csecsemők, gyermekek, ritkábban a fiatal felnőttek bőrgyógyászati betegsége. Lényege a krónikusan fennálló bőrgyulladás, amely bőrszárazsággal, intenzív viszketéssel, és gyakori fellángolásokkal jár. Bőrtünetei nagyon változóak, életkortól függően eltérőek.

A bőrgyógyász a csecsemőkorban elsősorban az arcon, a hajas fejbőrön lát vörös, viszkető, nedvedző foltokat, hámlást, két éves kortól, a kisgyermekkorban a tünetek egyre inkább a térd és könyökhajlatban, nyakon, szemek körül jelennek meg, száraz bőr, viszkető vörös foltok, plakkok formájában. A tinédzserkorban, pubertáskorban a hajlatokban előforduló krónikus bőrgyulladás mellett, jellemző a tenyéri-talpi hámlás is. A felnőttkori atópiás ekcéma tünetei hasonlóak a pubertáskori formához.

Az atópiás gyermekek fogékonyabbak a különböző fertőző bőrbetegségek iránt, például: a bőr herpes fertőzése, ótvar, illetve a vírusos szemölcsök.

A kezelés függ az életkortól és bőrtünet típusától. A legfontosabb az atópiás ekcémás gyermek és a szülő felvilágosítása a betegségről, és az atópiás gyermek folyamatos gondozásáról.

Ki kell alakítani a fürdési és bőrápolási szokásokat, a megfelelő, kifejezetten atópiás ekcéma ápolására használatos fürdető, bőrápoló termékeket kell használni. Helyileg a bőrt gyulladáscsökkentő krémekkel, kenőcsökkel kezeljük, ezek lehetnek szteroid és immunmoduláns hatású szerek és fontos a bőr károsodott lipidrétegének, fagyúrétegének pótlása.

Az atópiás ekcéma fennállásakor a viszketést belsőleg adható antihisztaminokkal is csökkentjük. Figyeljünk, hogy a gyermek ruházata ne legyen túl meleg, műszálas vagy gyapjú, mosás során öblítő használata nem tanácsos. A házi kedvencek, kutya, macska kerülendőek, mert az állati szőr allergizálhat.