Botox kezelés


Botox iStock_000009591626Medium-minA legtöbb embernek panaszt szokott okozni, hogy az idő előrehaladtával az arcon zavaró ráncok jelennek meg

Ennek oka lehet károsító külső behatás, mint például az erős napsugárzás, de oka lehet az emberi szervezet működésében beállt változás is. A mimikai izmok erőteljes működésének a legtöbb ránc kialakulásában döntő jelentősége lehet. Ezen izmok működésének korlátozásával megakadályozható a ráncképződés. Ezt jelenti a BOTOX kezelés.

A BOTOX készítmény olyan hatással van az izomműködésre, hogy átmenetileg (kb. 3-4 hónapig) blokkolja az aktuálisan kezelt izmok összehúzódását.

Ezzel a módszerrel kezelhetőek a szemöldök közötti aggodalom, illetve bosszússág okozta ún. „haragos ráncok”, továbbá a homlokráncok és a szemszéli szarkaláb ráncok is az arcon. Ez utóbbi ránc kifejlődéséért a túlzott napozás és a szoláriumozás is felelős. További arcterületeken is kezelhetőek a ráncképző izmok célzottan, például a homlokráncok, a páciens óhajának megfelelően. Ezen kívül a használható a BOTOX kezelés a kórosan fokozott izzadás ellen is.

Kezelhető a hónalj, a kéz, ill. a talp izzadása is. A BOTOX (Botulinum Toxin A) a C. Botulinum baktériumok által előállított biztonságos nagy hígítású toxin, amelyet a szemészek és ideggyógyászok már régóta használnak az orvoslásban.

A BOTOX hatóanyaga komplex, ezért csak 6-36 órával a beadás után kezd hatni, és 10-14 nap múlva éri el a csúcspontját. Ez az állapot 4 hétig megmarad, ezt követően észlelhető a hatás csökkenése. A következő kezelésre általában 3-4 hónap után van szükség. A korábbi kezelések következtében részlegesen gyengülhetnek a kezelt izmok, így a ráncképző aktivitásuk lecsökkenhet, kitolva ezzel a BOTOX kezelés hatásának időtartamát. Azaz a következő kezelések közötti idő elnyújtható, akár a beadott BOTOX mennyiség is csökkenthető.

A kezelés eredményessége több tényezőtől is függ. Ha például már korábban többször kapott valaki ilyen injekciót, akkor szervezetében ellenanyag termelődhet, ami csökkentheti a hatást. A páciensek 1%-a a Botulinum Toxin A típusára rezisztens, azaz náluk nem fejt ki hatást. Ezeknél az egyéneknél a B típusú BotulinumToxin hatásos. Sajnos a kezelés előtt a rezisztencia nem ismert.

A beavatkozás előtt közölni kell a kezelő orvossal, ha korábban bármilyen súlyosabb betegsége volt, ha korábban súlyos allergiás megbetegedése volt, ha allergiás albuminra, oltásra, vagy a BOTOX készítmény bármely összetevőjére, mert ezekben az esetekben allergiás reakció léphet fel a kezelés után. Közölni kell az kezelő orvossal, hogy mikor kapott utoljára BOTOX kezelést.

Ellenjavallatok: terhesség, szoptatás, aktív herpesz, gyulladt bőr, láz, torokfájás, vérképzőszervi betegség, vérzékenység, véralvadásgátló gyógyszer szedése, más esztétikai kezelés a kezelt bőrterületen az elmúlt 2 hétben, májgyulladás, fertőző betegség, neuromuszkuláris/ideg-izom megbetegedésben (pl. myasthenia gravis, Eaton-Lambert szindróma, Sclerosis multiplex, amyiotrophiáslateral sclerosis).

A kezelés követően ajánlott 6 óráig függőleges testhelyzetben kell maradni, azaz nem szabad lefeküdni, vagy lehajolni. Tilos az injekciózás területét masszírozni! Az érintett izmot ugyanakkor tornáztatni kell, tehát az a feladat, hogy többször is ráncolja a kezelt ránckeltő izmokat. A kezelés napján nem szabad napozni, szoláriumozni, és minden olyan beavatkozást kerülni kell, amely a bőr hőmérsékletét emeli.

Az injekciózás után természetes következményként az injekciózás helyén kisebb bevérzés, bőrvörösség, helyi duzzanat vagy szemhéjduzzanat, zsibbadásérzet, átmeneti érzéscsökkenés. Ritkán előfordulhat az injekciózás után hányinger, fejfájás, rossz közérzet, de ezek spontán elmúlnak néhány nap alatt.

Nagyon ritkán jelentkezhet, hogy a két oldalon nem egyformán blokkolódik a ráncokért felelős izomzat, vagy a felső szemhéj megereszkedik, elsősorban akkor, ha az említett utasításokat nem vették kellően figyelembe. Fontos, hogy tudja, ezek a tünetek maradéktalanul megszűnnek!